Responsive Web Tasarım

e-Dönüşüm Yazılımları

Ana Sayfa

e-Defter Kayıt Şekilleri hakkında bilgilendirme

admin 10 Nisan, 2020 0

E-DEFTER KAYIT ŞEKLİ 

Bilindiği üzere 421 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenen mükellefler için “Elektronik Defter (e-Defter) ve Elektronik Fatura (e-Fatura) Zorunluluğu” getirilmiştir. VUK 421 sıra nolu genel tebliği kapsamında 01.01.2014 tarihinden itibaren e-fatura kullanmaya başlayan mükellefler 01.01.205 tarihinden itibaren de e-Defter kullanmaya başlamış bulunmaktadırlar.

e-Defter uygulaması başlangıç aşamasında, Yevmiye Defteri ile Büyük Defterin (Defteri-Kebir) elektronik defter kapsamında tutulması öngörülmüş olup, ilerleyen dönemlerde diğer yasal defterlerle ilgili e-Deftere geçiş sağlanması yapılacaktır. 

“Elektronik defter uygulamasında her bir belgeye ait bilgilerin, tek bir yevmiye kaydında gösterilmesi esas alınarak, e-Defter uygulamasında kullanılan standartların gereği olarak belge bilgisine ilişkin detaylarda elektronik defterlerde gösterilecektir.” Buna göre e-Defter kayıt aşamasında kaynak belgeye ait detay bilgilerde öne çıkan iki zorunlu alan meslek mensuplarının bundan sonraki süreçte daha çok önem vereceği bölümler olarak dikkate çekmektedir. Bu zorunlu alanlar Belge Tipi ve Ödeme Tipi olup, Belge Tipi (documentType) ve Ödeme Tipi (paymentMethod) alanları seçimli/ zorunlu alanlar olup yevmiye/ muhasebe kayıtlarında gösterilmesi yeni oluşturulacak e-Defter ve beratları için bu güncellemelere uyulması gerekmektedir.

Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’de yer alan bilgilere göre muhasebe kaydına ilişkin yevmiye maddelerinin aşağıdaki bilgileri içermesi zorunludur.

  • Madde sıra numarası,
  • Tarih,
  • Borçlu hesap,
  • Alacaklı hesap,
  • Tutar,

Her kaydın dayandığı belgelerin türü ile varsa tarihleri ve sayıları, yapılacak olan muhasebe kayıtlarında kaynak belgeye ait detay bilgileri, e-Defter uygulamasında istenilmektedir. e-Defter uygulamasında kayıt aşamasında Belge Tipi tanımlaması aşağıdaki şekilde sekiz ana başlık altında yapılmıştır. 

Belge Tipi

  • 1. Çek – Check 
  • 2. Fatura – Invoice 
  • 3. Müşteri Sipariş Belgesi – Order customer 
  • 4. Satıcı Sipariş Belgesi – Order vendor 
  • 5. Senet – Voucher 
  • 6. Navlun – Shipment 
  • 7. Makbuz – Reciept 
  • 8. Diğer – Other 

Yukarıda yer alan ilk yedi belge tipinin dışında muhasebe kaydına esas teşkil eden belgeler için “other” (Diğer) belge tipi kullanılacak ve bu belgenin ne olduğuna dair açıklama yapılacak ayrıca kayda esas belgenin üzerinde bulunan numara ve tarih bilgiler yazılacaktır.

e-Defter muhasebe kaydına ilişkin yevmiye maddelerinin her bir belgeye ait bilgilerin, tek bir yevmiye kaydında gösterilmesi esası ve istisnası

Banka İşlemleri e-Defter uygulamasında, her bir banka işlemine ait belgenin de ayrı yevmiye maddelerine kaydedilmesi esastır. Bankaya ait işlemlerde muhasebe kaydına esas belge dekont olmaktadır. Dekontların e-Defter uygulamasında belge tipi “other” ve belge açıklaması “dekont” olarak kayda alınarak dekontun numara ve tarihinin de yazılması gerekir. Bankaya ait işlemler dekont bazında tek tek muhasebeleştirme imkanı yok ise banka işlemleri günlük olarak, her bir bankadan yapılan işlemler ayrı ayrı birer muhasebe fişinde kayda alınabilinir. Bu muhasebe fişinin e-Deftere kayıt aşamasında belge tipi “other” ve belge açıklaması “Muhasebe Fişi” olarak kaydı yapılacak ve fişin numarası ve tarihi girilecektir.

Çek işlemleri e-Defter uygulamasında, her bir çek belgesinin de ayrı yevmiye maddelerine kaydedilmesi esastır. Aynı alıcı veya satıcıya ait olmak şartıyla, birden fazla çekin aynı yevmiye maddesinde çek bordrosuyla da kaydı mümkün olduğundan e-Defter uygulamasında da bu bordolar muhasebe kaydında belge tipi “other” ve belge açıklaması “Çek bordrosu” olarak kaydı yapılır. Çek bordosunun numarası ve tarihi girilecektir. 

Senet işlemleri e-Defter uygulamasında, her bir senet belgesinin de ayrı yevmiye maddelerine kaydedilmesi esastır. Aynı alıcı veya satıcıya ait olmak şartıyla, birden fazla senet aynı yevmiye maddesinde senet bordrosuyla da kaydı mümkün olduğundan e-Defter uygulamasında da bu bordolar muhasebe kaydında belge tipi “other” ve belge açıklaması “Senet bordrosu” olarak kaydı yapılır ve bu senet bordrosunun numarası ve tarihinin girilmesi zorunludur. 

Yazar kasa (Z) raporunda yer alan işlemler Gün sonunda her bir yazar kasadan alınan Z Raporu bilgilerinin ayrı yevmiye maddelerinde kaydedilmesi esastır. Kayıt girişinde muhasebe kaydında belge tipi “other” belge açıklaması “Z Raporu” yazılarak Z Raporu’nun numarası ve tarihinin de girilmesi zorunludur. Bu kayıtta dikkat edilmesi gereken husus gün içinde yapılan satışlarda Z Raporunun üzerinde yer alan ödeme yöntemlerine (nakit, kredi kartı, vb.) göre ayrıştırılarak ödeme yöntemine isabet edecek KDV tutarlarının da ayrıştırılması ve her bir ödeme yönteminin farklı yevmiye maddelerinde gösterilmesi gerekmektedir 

Ücret Bordrosu Firmalar çalışanları için aylık olarak oluşturacakları ücret bordrolarını, e-Defter uygulamasına aktarırken, tüm personel için oluşan bordroları bir listeye bağlayıp, belge tipi “other” ve belge açıklaması “Ücret Bordrosu İcmali” olarak kaydedebilir. Ücret bordrosu icmalinin numara ve tarihinin girilmesi zorunludur. 

Serbest Meslek Makbuzu Serbest meslek erbabının, mesleki faaliyetlerine ilişkin her türlü tahsilatı için düzenlediği belge serbest meslek makbuzudur. Bu makbuz e-Defter kılavuzunda sayılan belgeler arasında yer alan makbuz (receipt) ile karıştırılmamalıdır. Serbest meslek makbuzu sayılan belgeler arasında yer almadığı için belge tipi “other” ve belge açıklaması “Serbest Meslek Makbuzu” olarak kaydı yapılır. Ayrıca belgenin numarası ve tarihinin de girilmesi zorunludur. Masraf belgelerinin kaydı İşletmenin ya da personelin gün içinde yapmış olduğu giderlere ilişkin alınmış belgeler teknik kılavuzda yer alan ve yukarıda sayılan belgelerden biri olması halinde mutlaka belge tipine göre kayıt bilgisi girişi yapılmalıdır. Yapılan giderle ilgili belge tipi, kılavuzda yer alan ilk yedi belge tipinden biri değil ise bir masraf formu oluşturulup e-Defter uygulamasında belge tipi “other” ve belge açıklaması “masraf formu” şeklinde kaydı yapılacaktır. Ayrıca bu masraf formunun numarası ve tarihinin de girilmesi zorunludur. Toplulaştırılmış olarak çek bordrosu, senet bordrosu, Ücret bordrosu ve masraf formu gibi düzenlenen kayıt girişi yapılan belgeler firma kaşesi ve imzasıyla matbu olarak ya da elektronik imza/mali mühür ile elektronik ortamda muhafaza edilmek zorundadır. Elektronik ortamda tutulacak belgelerin görüntülenebilir ve doğrulanabilir şekilde muhafaza ve ibraz edilmesinden, diğer matbu belgeler de olduğu gibi, mükellef sorumludur. Teknik Kılavuzda yapılan güncellemeler ve konuya ilişkin açıklamaya göre e-Defter paketinde yapılan güncellemelerin en kısa süre içerisinde uyumlu yazılım firmaları tarafından uygulamaya konması gerekmektedir. Mart-2015 döneminden itibaren yapılan açıklamalar çerçevesinde e-Defter kullanıcılarının yukarıda belirtilen hususlara dikkate etmeleri önem arz etmektedir. Ocak-2015 veya Şubat-2015 ayına ait tüm veya kısmi beratlarını Gelir İdaresi Başkanlığı’na gönderen kullanıcıların geriye dönük herhangi bir işlem yapmayacaklardır.

Etiketler: , , , ,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Wolvox Kamu kurumlarına kesilen e-Faturalarda banka bilgisi nasıl eklenir?

admin Mayıs 12, 2020 0

Kamu kurumlarına kesilen e-Faturalarda banka bilgisi nasıl eklenir? Makalenin altında yer alan kamu script dosyasını indiriniz. ERP programında e-Fatura ayarları bölümene gelerek altta yer alan e-Fatura Script butonuna basınız karşınıza çıkan pencere içe aktar butonuna basarak ek de yer alan XML i seçiniz. Sonrasında gelen uyarıya tamam butona basarak, tekrar e-Fatura script butonunu kullanınız. Yukarıda […]

Devamını Oku...

Wolvox e-Fatura Xml Şablonuna Nasıl Erişebiliriz?

admin Mayıs 12, 2020 0

AKINSOFT Wolvox 8 e-Fatura desteği kapsamında “Özel Entegratör = Digital Planet ve EDM” firması ile anlaşmalıdır. AKINSOFT Wolvox 8 yazılımda kaydedilen e-Faturalar “Özel entegratör” aracılığı ile yasal olarak e-Faturaya tabi firmalara program içerisinde bulunan web portaldan online iletilebilmektedir. Özel entegratör’e gönderilen faturaların tasarımlarının yapılabilmesi için Wolvox 8 programının e-Fatura modülündeki , e-Fatura ayarları alanından “Opsiyonel alan” […]

Devamını Oku...

Wolvox e-Fatura Geçersiz Cbc ProfileID Elemanı Değeri Hatası

admin Mayıs 12, 2020 0

İlgili uyarı mesajı fatura kaydında ‘Fatura Tipi’ alanının boş olmasından kaynaklanmaktadır. Aşağıdaki ekran görüntüsünde belirtilen alandan ‘Fatura Tipi’ seçimi yapılmalıdır.

Devamını Oku...

Wolvox E-Fatura Gönderimi Sırasında Hata Meydana Geldi “Invalid Invoiceid” Hatası

admin Mayıs 12, 2020 0

“E-Fatura Gönderimi Sırasında Hata Meydana Geldi Invalid Invoiceld”  Hatasının Çözümü E-Fatura gönderimi sırasında ekran görüntüsündeki hatayı alıyorsanız; fatura sayacı kontrol edilmeli, sayacınızın 16 haneli olup olmadığı incelenmelidir. Bir sefere mahsus 16 haneli fatura numarası tanımladıktan sonra E-fatura gönderimi yapabilirsiniz.

Devamını Oku...

“Aşağıda Belirtilen Firma/Kişi E-Fatura Sisteminde Kayıtlı Değildir” Uyarısı Alıyorum Ne Yapmalıyım ?

admin Mayıs 12, 2020 0

Aşağıda Belirtilen Firma/Kişi E-Fatura Sisteminde Kayıtlı Değildir  Uyarısının Çözümü AKINSOFT Wolvox programlarında E-Fatura gönderimi esnasında “Aşağıda belirtilen firma/kişi E-Fatura sistemine kayıtlı değildir” uyarısı alınmasının sebebi cari kart kaydı/cari tanımındn kayıtlı olan firma vergi numarası ile GİB sistemindeki vergi numarası farklı olmasından kaynaklıdır. Ayrıca Wolvox Erp programında GİB firma kayıt güncellemeleri almadığından dolayı bu uyarıyı alabilirsiniz. Cari Kart Kaydında/Cari Tanımlarında […]

Devamını Oku...

“Hesabınız e-Fatura Oluşturmak İçin Aktif Değildir” Hatası Alıyorum Ne Yapmalıyım ?

admin Mayıs 12, 2020 0

“Hesabınız E-Fatura Oluşturmak İçin Aktif Değildir”  Hatasının Çözümü E-Fatura ayarları içerisinden Digital Planet veya EDM Bilişim tarafından verilen şifreleri kontrol etmelisiniz. Şifrenizi tekrar girerek e-fatura gönderim işlemini yeniden gerçekleştiriniz. Sorunun devam etmesi durumunda  özel entegretörümüz Digital Planet veya EDM Bilişim ile görüşerek aktivasyon işlemi yaptırmalısınız. 

Devamını Oku...

Wolvox ERP Programında e-Fatura/e-Arşiv Şablonu Tanımlama

admin Mayıs 12, 2020 0

AKINSOFT ERP programında e-Fatura/e-Arşiv  şablonları Özel Entegratör Digital Planet tarafından tanımlanmaktadır. Şablon kodu nedir? Ne amaçla kullanılır. Birden fazla fatura tasarımınız var ise veya faturalarınızın farklı numaralar ile başlamasını istiyorsanız şablon kodu tanımın olması gerekmektedir. Örnek; yapılan şablonlar Digital Planet portalında aşağıdaki resimdeki gibi görünmektedir. Digital Planette tanımladığınız şablonları AKINSOFT ERP programındaki;Yetkili Sayaç İşlemleri > […]

Devamını Oku...

E-fatura gönderiminde “error on parsing:InvoicedQantity/UnitCode is invalid” hatası

admin Nisan 14, 2020 0

e-fatura / e-Arşiv gönderimi esnasında alınan  “error on parsing:InvoicedQantity/UnitCode is invalid” uyarısı , fatura içerisindeki stoklarda , uluslararası birim kodunun seçilmemesinden veya yanlış seçilmesinden kaynaklanmaktadır.  1)  Sorunun giderilebilmesi için “Stok Birim Tanımları ” ayarlarından birim kodu doğru seçilmelidir. NOT: Stok kartında yapılan değişikliklerin faturada geçerli olabilmesi için , stok kartlarının fatura formuna yeniden eklenmesi gerekmektedir.

Devamını Oku...

WOLVOX ERP Programından E-İhracat Faturası Gönderimi

admin Nisan 14, 2020 0

1 Temmuz 2017 tarihi itibariyle gönderilmesi zorunlu olan E-İhracat faturaları konusunda WOLVOX ERP programında gerekli altyapı çalışmaları sağlanmıştır. Yapılması gerekenleri aşağıdaki adımları inceleyerek uygulayabilirsiniz. Fatura gönderiminizden önce e-İhracat no sayaç tanımınızı tanımladığınızdan emin olunuz. Şablon kodu alanına IHR yazınız. Sayaç Tanımlarına erişmek için : Yetkili – Sayaç İşlemleri – Sayaç Tanımları Not: Wolvox 7 ERP programını kullanıyor […]

Devamını Oku...

EK-2 Vergi Kodları Listesi

admin Nisan 14, 2020 0

EK-2 Vergi Kodları Listesi VERGİ KODU VERGİ ADI KISALTMA 0003 GELİR VERGİSİ STOPAJI STPJ 0015 GERÇEK USULDE KATMA DEĞER VERGİSİ KDV GERCEK 0061 KAYNAK KULLANIMI DESTEKLEME FONU KESİNTİSİ KKDF KESİNTİ 0071 PETROL VE DOĞALGAZ ÜRÜNLERİNE İLİŞKİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ÖTV 1.LİSTE 0073 KOLALI GAZOZ, ALKOLLÜ İÇEÇEKLER VE TÜTÜN MAMÜLLERİNE İLİŞKİN ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ ÖTV 3.LİSTE 0074 […]

Devamını Oku...

Çözümlerimiz hakkında bilgi almak için, iletişime geçin.

Biz sizi arayalım